"Поріс чорнобилем Чорнобиль, бідою нашою поріс"

Не озирнусь. Такого - не було.
Кругом ті ж самі трави придорожні.
Але як страшно- це нове село
і ці міста - навіки вже порожні!
Оксана Пахльовська

26 квітня - День Чорнобильської трагедії і пам'яті тих, хто загинув 33 роки тому в найбільшій  техногенній катастрофі. З вересня 2003 року цей день також оголосили Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.
Чорнобильська катастрофа - одна з найбільших техногенно-екологічних катастроф сучасності, яка трапилася 26 квітня 1986 року. Від вибуху реактору великий викид радіоактивного пилу піднявся на висоту 1500 метрів і був перенесений вітром до Європи. Масштаби внаслідок викиду у навколишнє середовище: 
  • понад 50 млн. кюрі радіоактивності майже третина території України загальною площею 15000  кв.м з населенням близько 2,5 мільйонів чоловік була забруднена радіоактивними викидами;
  • смертельна доза -600 БЕР, всі , хто приймав участь в ліквідації страшної аварії отримали по 1200. 
  • тільки міста Прип'ять 27 квітня було евакуйовано 50 тисяч людей, а всього  більше 115 тисяч чоловік. 
 До цієї дати 24 квітня  для учнів 10 класу школи І-ІІІ ступенів №122 провели  інформаційну годину за участю українського письменника Дмитра Бєляєва, який презентував свою незвичайну двосторонню книгу «Великий вибух» і «Стрижень». Письменник, журналіст, інженер за фахом, Дмитро Беляєв понад рік витратив на наукові дослідження та висвітлив тему Чорнобильської катастрофи з точки зору наукової фантастики. В романах описані альтернативні версії страшної аварії на Чорнобильській атомній станції у 1986 році з елементами містики.
Працівники бібліотеки ім. Марка Вовчка Шикова О. М. та ЦРБ ім. М.О. Некрасова Локоть Н. Я. ознайомили дітей з літературою, де висвітлюються події Чорнобильської катастрофи. Цим заходом ще раз нагадали дітям про ті страшні події і наслідки. Скільки б не минуло років, ми повинні пам'ятати про Чорнобиль та робити усе для того, щоб ніколи у людській історії не повторилася подібна катастрофа.



З 23 по 27 квітня в бібліотеці ім. Марко Вовчок була підготовлена ілюстративно - книжкова виставка-застереження "Чорнобиль - земля загублених надій",  де користувачам був запропонований не тільки  книжковий матеріал, а і  фотографії, на  яких зображені наслідки Чорнобильської катастрофи.








Немає коментарів:

Дописати коментар