"Кам'яні свідки історії"
                             Володимирська гірка - з неї видно усе:
                             Київ голову гордо, не схиливши несе.
                             І золочені храми, наче свічі горять,
                             Щоб на Київ Господь посилав благодать.
                                                                       (В. Крищенко)
  В ансамбле історико-архітектурних пам'яток Києва багато видатних споруд давньої історії та культури.При правлінні князя Володимира (980-1015) на київських пагорбах зводяться невеличкі дерев'яні церкви. 989-996  рр. була побудована перша кам'яна церква. Князь Володимир на її утримання призначив десяту частину своїх прибутків, від чого за нею і укріпилася назва "Десятинна". За архітектурною формою та оздобленням "Десятинна" церква була типовою візантійською будівлею.
 Головною спорудою Києва за часів Ярослава Мудрого був Софіївський собор. Вивчення цієї унікальної будівлі  триває понад 2оо років. Це дає можливість зазирнути в глибини віків, підняти завісу далекого минулого. Софіївський собор був культурним центром країни. При ньому діє перша відома в ті часи бібліотека.
 Золоті куполи Києво-Печерської Лаври вперше зустрічаються в "Повісті врем'яних літ" около 1051 р.
 У центрі Києва ось уже багато століть стоять руїни "Золотих воріт" - колись величної будівлі, спорудженної за князя Ярослава Мудрого. Вони 700 років були головним в'їздом у місто.
 Андріївська церква - визначна пам'ятка XVIII ст.  в стилі барокко."Будинок з химерами" на вул. Банківській, будинок "Зажуреної вдови" на вул. Лютеранській, Миколаївський костел.
 В різних куточках Києва можна зустріти сучасні цікаві архітектурні форми, які прикрашають наше місто.
 У бібліотеці ім. Мрко Вовчок представлена книжкова виставка "Кам'яні свідки історії".








Немає коментарів:

Дописати коментар