"Мова, наша мова - літ минулих повість"
В бібліотеці ім. Марко Вовчок була проведена літературна година до Дня слов'янської писемності та культури.
  Кожна історична доба має свої відкриття. Найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали змогу зберігати й передавати знання, історію нашої держави. Перший алфавіт створили великі просвітники - Кирило і Мефодій.
  Найзагадковіший витвір нашої давньої писемності - "Велесова книга". Це 72 дощечки з нанесеними на них знаками і з'єднані між собою ремінцем. Тільки 20 із них розшифровано. Дату написання визначають приблизно - 870 р. "Велесова книга" розповідає про передісторію слов'ян, їхню боротьбу з ворогами. У "Велесовій книзі" йдеться про збереження історичної пам'яті, про віру наших предків-язичників.
                                     У часи ті Бог великий  
                                     Не ховавсь в небесній млі,
                                     А усі боги родились
                                     І вмирали на землі.
                                                                      (О. Олесь)
 "Книги - мов ріки, які напоюють собою увесь світ, це джерело мудрості. В книгах - бездонна глибина, ми ними втішаємося в печалі, вони - узда для тіла і душі. В книгах - світило мудрості" ("Повість минулих літ", переклад В. Близнеця). В цьому уривку йде мова про розвиток книжкової справи за Ярослава Мудрого. Спочатку ця книжка називалась "Початковий літопис", а преподобний Нестор зробив третю редакцію літопису, назвавши його "Повість минулих літ". Це непросто пам'ятка писемності, це високохудожня поетична книжка, збірник епічних пісень і перша найдавніша історія українського народу.

  Про все це розповіла бібліотекар Прокопець Н. А. 



         "Словник - весь Всесвіт в алфавітному порядку.
         Надійний путівник в усіх словниках - алфавіт".
                                                                               А. Франс
  Життя людини складається з процесів отримання інформації і її застосування. Ми провели екскурсію у світ слів. До уваги учнів були запропоновані словники , в яких відображено сучасний стан мови. Діти відповіли, що словники бувають: орфографічний, тлумачний, словник іншомовних слів та ін. З задоволенням відгадували загадки та роз'яснювали зміст запропонованих бібліотекарями слів.
  Бібліотекар Латишова С. В. читала вірші українських поетів про мову та загадки на данну тему. 
 В кінці літературної години завідуюча бібліотекою ім. Марко Вовчок відповіла на запитання учнів і вчителів.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар