"К. Г. Розумовський - останній гетьман України"
  22 лютого 1750 року мешканці м. Глухова на Чернігівщині стали свідками урочистої події, що знаменувала початок нового і, як виявилося, останнього етапу в розвитку української державності.
  Кирило Григорович Розумовський був обраний гетьманом Лівобережної України.
  Він доклав чимало зусиль, щодо поліпшення життя українців. Часи його правління для Гетьманщини стали "золотою осінню" автономії.
  Розумовський організував окрему українську систему судочинства, змінив територіальний поділ країни, для поширення освіти мав намір відкрити університет європейського зразка, намагався створити на Лівобережжі справжній Європейський парламент.
  Саме з цими пропозиціями він звернувся в 1763 р. до Катерини II.
 Натомість імператриця 1764 р. видала указ про скасування Гетьманату. Коментуючи своє рішення, вона  сподівалась, що "... коли в Малоросії зникнуть гетьмани, треба зробити все, щоб стерти з пам'яті їх та їхню добу".
  Пройшли століття, але не забута ні доба, ні гетьмани, що створили історію України.
  Про це свідчать наші інформаційні хвилини біля книжкової виставки "К. Г. Розумовський - останній гетьман України" та література, яка висвітлює події цього часу: Гуржій О. І. "Гетьманська Україна", Градова А., Чухліб Т. "Гетьмани України", "Сто видатних українців".
 




Немає коментарів:

Дописати коментар