Роль Кирила і Мефодія в історії української культури

24 травня – День слов’янської писемності й культури
Щорічно 24 травня всі слов’янські країни вшановують пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.
Здобутки рівноапостольних Кирила і Мефодія стали тим культурним підґрунтям, з якого поширилося християнство.
В Україні ім'я Кирила і Мефодія мала перша українська політична організація в Києві – Кирило-Мефодіївське братство (1845–1846), а відзначають свято на державному рівні з 2004 року.
Вважається, що саме з українського Нестора Літописця, послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія і починається писемна українська мова.
Шановні користувачі! Бібліотека імені Марка Вовчка до Дня слов’янської писемності й культури підготувала книжкову виставку "Роль Кирила і Мефодія в історії української культури"

Санніков, С. В. (Сергій Вікторович) Огляд історії християнства : навчальний посібник / С.В. Санніков. Київ : Світ знань, 2007. - 720 с. 
У посібнику надається загальний огляд християнства та його історії в контексті світової історії, культури та зв`язку із соціальним розвитком. Розглядається історія богослів`я, місії, загально церковних подій через специфіку різних конфесій, надаються біографічні нариси відомих діячів християнства. Належне місце посідає історія християнства в Україні.
Спадщина поколінь. Прадавні українські літературні пам'ятки / упоряд., передм. і комент. О.Г. Мукомели. - Київ : Грамота, 2005. - 592 с.
До хрестоматії увійшли прадавні українські літературні пам’ятки дохристиянського періоду та часів Київської Русі : «Велесова книга», «Повість минулих літ», «Київський літопис», «Галицько-Волинський літопис».
Огієнко, І. (Митрополит Іларіон)
Історія української літературної мови / Іван Огієнко (Митрополит Іларіон) ; упоряд., авт. передм. і комент. М. Тимошик. - Київ : Наша культура і наука, 2004. - 436 с.
В історичному розрізі, доступно і переконливо автор показав той воістину тернистий шлях, яким пройшла українська мова в умовах століть заборон, утисків, і обмежень, дослідив феномен незнищенності її як "душі нації", "найціннішого скарбу" народу.
Велесова книга. Волховник / авт.-упоряд., ред., літ. пер., комент. Г. Лозко. - Київ : Такі справи, 2002. - 367 с. : іл.
Наукове текстологічне дослідження, переклад сучасною українською мовою, релігієзнавчий коментар, публікація архівних матеріалів та оригінальних текстів Ю. Миролюбова, укладання словника на 8,5 тис. слів, покажчики, бібліографія, ілюстрації.

Повість врем'яних літ / [худож.-оформ. А. С. Ленчик]. - Харків : Фоліо, 2005. - 317 с.
Кожен, хто цікавиться національною історією і її передачею і відтворенням у слові знає найдавнішу пам’ятку літератури
"Повість минулих літ". Створена на межі ХІ–ХІІ століття Нестором та іншими літописцями, вона є не лише джерелом історії Київської Русі, а й видатним літературним твором.


Апостол :ілюстрований українськими, давньоруськими та візантійськими іконами / [упоряд. О.Ю. Храмов]. - Київ : Фенікс, 2016. - 400 с.
В книгу увійшли Діяння апостолів, Соборні послання апостолів, Послання апостола Павла і Одкровення Іоана Богослова. Стародавні ікони, якими ілюстрований Апостол, допоможуть читачеві перенестися в часи заснування перших християнських громад.

Немає коментарів:

Дописати коментар