Проспер Меріме і Україна


28 вересня 1803 року у Парижі народився французький письменник Проспер МерімеЗапрошуємо наших читачів ознайомитись з цікавими і  маловідомими фактами з біографії видатного французького письменника і вченого Проспера Меріме.
  • Основним жанром Меріме стала улюблена ним форма творчості - новела, оскільки він був чудовим стилістом і майстром психологічної замальовки.
  • Найбільше новеліста зацікавила епоха українського козацтва, гетьманування, його звичаї та обряди. Низка творів Проспера Меріме описує козаччину і гетьманів Богдана Хмельницького та Івана Мазепу. Це - ґрунтовні розвідки «Козаки України та їхні останні гетьмани», «Богдан Хмельницький», нариси «Les Cosaques d'autrefois".
  • У драмі «Початки одного авантюриста» (1852) ціла сцена розповідає про запорожців та їхні звичаї. Своїм авторитетом Проспер Меріме вплинув на Сенат, який 1869 року прийняв рішення про впровадження в школах Франції курсу історії України. Франція - єдина країна планети, де шкільна програма вивчала історію Козацької Республіки.
  • Був Меріме добрим приятелем Миколи Гоголя. В «Revuedes Deux Mondes» вийшов його етюд про Гоголя, згодом переклад французькою мовою «Ревізора». 
  • Ніжний друг Марка Вовчка - Проспер Меріме переклав її «Козачку». Аби підкреслити пріоритет своїх українознавчих уподобань, іменував себе «козаком».
 Бібліотека імені Марка Вовчка підготувала виставку -персоналію "Проспер Меріме і Україна".
Меріме, П. (Проспер), 1803-1870. Кармен : [новела] / Проспер Меріме ; пер. з фр. К. Бабкіної. Київ : Книголав, 2018. 112 с.
Новела французького письменника Проспера Меріме розповідає про фатальне кохання баска Хосе до контрабандистки Карменсіти. Тут детально описані й розбійне життя, і звичаї та культура різних меншин та народностей Іспанії, і внутрішнє протистояння між обов’язком та пристрастю.

Немає коментарів:

Дописати коментар