"Михайло Грушевський - державний діяч України і голова Центральної Ради Української Народної Республіки"


  М. Грушевський народився 29 вересня 1866 р. в містечку Холмі. Початкову освіту здобув удома. Відразу був зарахований до 3-го класу Тифліської гімназії. Навчався у Київському університеті Св. Володимира.
  У травні 1894 р. захистив магістерську дисертацію "Барское староство. Исторические очерки." Працював професором кафедри всесвітньої історії з окремим оглядом Східної Європи Львівського університету. Був головою Наукового товариства ім. Т. Шевченка. 
  У 1899 р. разом з І. Франком увійшов до Української національно-демократичної партії. Був одним із організаторів та редакторів газети "Рада" (1906 р.) і часопису "Україна" (1907-1914 рр.)
  28 листопада 1914 р. М. Грушевського заарештували за звинуваченням у шпигунстві та причетності до створення Легіону Українських січових стрільців. Був відправлений на заслання до Симбірська (нині м. Ульяновськ) у 1915 р. 
 У 1917 р. обраний головою Української Центральної Ради. Він брав участь у проголошенні I Універсалу  Української Центральної Ради. Під його головуванням III Універсалом проголошено Українську Народну Республіку. У 1919 р. емігрував до Чехословаччини. У 1923 р. обраний академіком Всеукраїнської академії наук. У 1931 р. змушений переїхати до Москви. 
  М. Грушевський починав творчий шлях як письменник. Є автором наукової праці "Історія України-Русі".
 У бібліотеці ім. Марко Вовчок представлена тематична полиця "М. Грушевський - державний діяч України і голова Центральної Ради Української Народної Республіки". Так в книзі Верстюк В. Ф., Пиріг Р. Я. "М. С. Грушевський. Коротка хроніка життя та діяльності" простежено життєвий шлях політика, історика М. Грушевського. Відтворені факти політичної, наукової, громадської діяльності. Ця тематична полиця для тих, хто цікавиться історією України.

Немає коментарів:

Дописати коментар