Пам'ять про війну як застереження від її повторення

2 вересня світ відзначає 75-ту річницю закінчення Другої світової війни - найбільшого в історії людства збройного конфлікту

У цей день о 9-й годині 2 хвилини (за токійським часом) був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини – Японії. Від СРСР підпис у цьому історичному документі поставив українець - генерал Дерев'янко.



Друга світова війна-глобальний військовий конфлікт в історії планети та причина найбільших трагедій ХХ століття. У ньому взяло участь 80% людства, загинуло від 50 до 85 мільйонів людей, бойові дії вели 2/3 існуючих на той момент держав.
Головні події великої війни розвивалися на території нашої країни. Саме на Східному фронті головний світовий агресор - гітлерівська Німеччина - зазнала до 93% всіх своїх втрат. Перемога у найстрашнішій війні в історії людства безцінна, її ціна не піддається обчисленню, але найбільшу ціну за неї заплатив наш великий народ. Цей факт неможливо поставити під сумнів. 
Більшість із 15 фронтів, що діяли в період війни, очолювали генерали-українці за походженнями (А. Єрьоменко, С. Тимошенко, Р. Малиновський, Р. Черняховський, П. Рибалко, К. Москаленко). У тилу німецьких військ на території України діяли понад 50 тис. партизанів, близько 2 тис. загонів і груп, численні підпільні організації, збройні загони українських націоналістів. 
Великим був внесок України у створення матеріально-технічної бази для перемоги над Німеччиною. Визначальну роль відіграли вчені України. Група науковіців на чолі з Євгеном Патоном розробила метод дугової автоматичної електрозварки корпусів танків Т – 34. Було винайдено нові методи плавки броньової сталі (І. Доброхотов). Учені модернізували зброю і військову техніку. Інститут клінічної хірургії під керівництвом О. Богомольця розробив ефективні методи лікування інфекційних захворювань. 

Бібліотека імені Марка Вовчка підготувала для перегляду у зоні обслуговування користувачів "прийому-видачі літератури" книжкову виставку-застереження "Пам'ять  про війну як застереження від її повторення".

Немає коментарів:

Дописати коментар