"Валентин Чемерис- майстер історичного роману

8 липня народився Валентин Лукич Чемерис -відомий український письменник, автор багатьох історичних та фантастичних романів і оповідань, лауреат літературних премій. Бібліотека імені Марка Вовчка підготувала книжкову виставку одного автора "Валентин Чемерис- майстер історичного роману".
Чемерис, В. Л.Ордер на любов ; Місто коханців на Кара-Денізі ; Засвіт встали козаченьки... : [роман і повісті] / Валентин Чемерис. - Харків : Бібколектор, 2013. - 444 с.
Роман «Ордер на любов» розповідає про часи загибелі українського січового козацтва і матері їхньої Запорозької Січі. На тлі сповнених пригодами подій, що визначили долю України, розгортається історія кохання запорожця Тараса й Оксани. До збірки також увійшли дві історичні повісті – «Місто коханців на Кара-Денізі» та «Засвіт встали козаченьки…»
 Чемерис, В. Л. Амазонка : [повість] ; Київ - Соловки : [роман-есе] / Валентин Чемерис. - Харків : Фоліо, 2016. - 507 с.
Що спонукало Олену Телігу, героїню повісті "Амазонка", вишукану красуню-аристократку, не менш прекрасну поетесу, яку називали новітньою Лесею Українкою, ступити на кривавий шлях боротьби за визволення Батьківщини? Письменник зображує жінку, що вміє і страждати, і радіти, і бути ніжною, але коли перед нею ворог - стає хороброю та незламною. Такою й зустріла Олена свою смерть у горезвісному Бабиному Яру в Києві у лютому 1942 року, де її, патріотку, члена ОУН, розстріляли німецькі фашисти. Про трагічну долю чотирьох поетів: Крушельницьких - батька Антона й сина Івана, та Вороних - батька Миколу й сина Марка, про їхнє життя, творчість, любов і загибель під час сталінського "Великого терору" 1930-х років читач дізнається з роману-есе "Київ-Соловки".
Чемерис, В. Л. Фортеця на Борисфені : історичний роман / Валентин Чемерис. - Харків : Фоліо, 2008. - 443 с. : іл.
Роман «Замок на Борисфене» - это рассказ о борьбе украинского народа за свою независимость. События происходят с момента взятия запорожскими казаками под командованием гетмана Ивана Сулимы Кодацкого замка в 1935 году, а оканчиваются Кумейковским сражением 1637 года. На счету у Валентина Чемериса множество исторических романов, в частности о древнем Риме. Кроме того, Чемерис писал фантастические романы, детские сочинения и смешные пародии.
Чемерис, В. Л. Ярославна : роман-есе / Валентин Чемерис. - Харків : Фоліо, 2013. - 509 с. : портр.
Це роман про княжі міжусобиці, що колись підірвали Русь і загрожують Україні зараз, це розповідь про віковічну боротьбу з кочівниками. Саме тому роман Валентина Чемериса переповнений динамічних і бурхливих пригод, пов"язаних з походом князя Ігоря. Автор скористався жанром роману-есе, що дозволяє позбутися традиційних обмежень і рамок, і виклав своє бачення тих далеких подій.

Немає коментарів:

Дописати коментар