Славетна історія з давніх часів-це козаччини слава навіки віків

 Шановні користувачі!

До Дня українського козацтва і до Дня захисників та захисниць України бібліотека  імені Марка Вовчка підготувала книжкову виставку-огляд "Славетна історія з давніх часів-це козаччини слава навіки-віків". Матеріали виставки несуть в собі найцікавішу інформацію про українське козацтво минулих часів та козаків сьогодення: їхні прагнення , ідеї, почуття патріотизму. 

Петро Конашевич-Сагайдачний - творець української нації? / Петро Кралюк. - Харків : Фоліо, 2019. - 170 с. : іл., портр.
Книга  Петра Кралюка присвячена видатному полководцю, гетьману Петру Конашевичу-Сагайдачному. Автор приділяє увагу творенню образу цього персонажа як у історичній, так і художній літературі. Розглянуто його діяльність у контексті історичних подій на початку XVII ст. 
Закоханий чорт : історико-фантастичні повісті та оповідання / Олекса Стороженко. - Київ : Дніпро, 2001. - 334 с.
До збірки творів українського письменника Олекси Стороженка ввійшли історико-фантастична повість "Марко Проклятий" та оповідання, основною темою героїчні сторінки козацької вольниці, пов'язані з останнім періодом існування Запорізької Січі, з рухом Коліївщина.
Полтава : розповідь про загибель однієї армії / Петер Енглунд ; [пер. зі швед. О. Сенюк, О. Буценко ; худож. оформ. Б. П. Бублик]. - Харків : Фоліо, 2018. - 349 c. : іл., портр.
Книга відомого шведського письменника Петера Енґлунда (нар. 1957 р.) присвячена одній із скорботних сторінок в історії Швеції — поразці армії Карла ХІІ 27 червня (8 липня) 1709 року поблизу Полтави від армії Петра Першого. Полтавська битва мала далекосяжні наслідки для всієї Європи, але про неї неохоче згадують у Швеції. Ось чому українському читачеві буде цікавий погляд на ті далекі події «зі шведської дзвіниці».
 
Павленко Сергій Олегович. Оточення гетьмана Мазепи: соратники та прибічники. - Київ : Києво-Могилянська академія, 2005. - 602 с.
Книга Сергія Павленка вперше ґрунтовно знайомить українського читача з членами команди гетьмана І. Мазепи і його соратниками та прибічниками, показує їхню роль у контексті подій 1687–1709 рр. Дослідження про найзначніших діячів оточення зверхника України містить багато важливого фактажу для розуміння причин поразки мазепинців під час повстання за визволення Гетьманщини з-під опіки Москви.
 Горобець, В. М. Незнайома Кліо : таємниці, казуси і курйози української історії. Козацька доба / Віктор Горобець, Тарас Чухліб ; наук. ред. В. Смолій. - Київ : Наукова думка, 2004. - 310 с. : іл.
Мудра і всезнаюча муза Історії Кліо для знавців і справжніх шанувальників української минувшини, котрі хочуть істотно розширити свій історичний кругозір й отримати інтелектуальну насолоду, відкриває свої найпотаємніші секрети і знайомить з найзаплутанішими історичними сюжетами.
  Загадкові події, політичні та соціальні колізії, незвичні зразки військової доблесті, житейські казуси і курйози, людські долі в екстремальних ситуаціях, сцени приватного життя та побутові замальовки, що постають на сторінках книги, як містки, в доволі незвичний спосіб з’єднують українську історію від часів післямонгольського нашестя до останніх днів існування Української козацької держави.
Реєнт, О. П. Усі гетьмани України : легенди, міфи, біографії / О.П. Реєнт, І.А. Коляда. - Х. : Фоліо, 2007. - 415 с. - ( Історичне досьє)
Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї в життя вони присвятили все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців. Діяти цим гетьманам довелося в найскладніших, найтяжчих, іноді найтрагічніших для України історичних умовах.
У книжці надається правдивий і об'єктивний життєпис цих, а також інших найвищих військових керівників українського козацтва.
Мицик, Ю. А. Іван Сірко / Юрій Мицик. - Київ : КЛІО, 2019. - 159 с.
Дослідження постаті легендарного кошового отамана Запорозької Січі Івана Сірка. У цьому виданні автор, спираючись на широке коло джерел, знайдених протягом понад 30 років в архівах України, Росії, Польщі, Німеччини, наукові праці та статті інших істориків, намагається заповнити лакуну в українській історіографії, змальовуючи якомога повніше життя й діяльність Івана Сірка.
Вітаємо наших захисників та захисниць зі святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар