"Полинова зоря Валер'яна Підмогильного

2 лютого 1901-го народився український письменник Валер’ян Петрович Підмогильний Валерян Підмогильний -одна з найпомітниших постатей в українській літературі ХХ століття, перекладач із французької на українську Вольтера, Дідро, Бальзака, Мопассана, Стендаля, Доде, Гюго, Флобера, Меріме та ін. Безпідставно репресований і розстріляний на Соловках у 1937 році  в самому розквіті творчих сил, письменник залишив по собі багату творчу спадщину, чільне місце серед якої посідає проза малих форм: психологічні оповідання "Історія пані Ївги", "Син", "Ваня". До кращих інтелектуальних надбань письменника належать романи «Місто» (1928), Після здобуття Україною незалежності роман було включено до шкільної програми з української літератури.
   Місто : роман та оповідання : для старшого шкільного віку / Валер'ян Підмогильний ; худож. Н. Сосніна. - Київ : Веселка, 1993. - 352 с.
Валер'ян Підмогильний створив модерний роман, в якому, на відміну від традиційної селянської і соціальної тематики, акцент перенесений на урбаністичну проблематику, порушені філософські питання буття й аналізована психіка героїв, а конфлікт розгортається між людьми з різними світоглядами. «Місто» — перший урбаністичний роман в українській літературі з новими героями, проблематикою та манерою оповіді.

Немає коментарів:

Дописати коментар