Син української землі, співець краси і слави

23 січня – 130 років від дня народження Павла Григоровича Тичини.
Павло Тичина (1891-1967) видатний український поет-модерніст, поет світового масштабу;дивний мрійник з очима дитини і розумом філософа;хліборобський (селянський) Орфей,перекладач, публіцист, громадський діяч. П.Г.Тичина та його твори були номінантами на здобуття Нобелівської премії, йшлося не про вітчизняні, а про зарубіжні твори, розповіді про англійських вчителів та Гарвардський університет (США).
Новатор поетичної форми - створив унікальний кларнестичний стиль.
Перший вірш "Блакить мою душу обвіяла" написав у 1907 р.
У 1911 р. після прослухання вірша Тичини "Розкажи,розкажи мені поле..." Коцюбинський заявив: «Серед нас справжній поет».
Павло Тичина уславився своєю збіркою віршів «Сонячні кларнети», яка вперше вийшла у 1918 р. Наступні два видання з’явилися у 1920-1925 рр. Збірку склали твори, написані 1913-1918 рр. Збірка надзвичайно світла, тепла, сонячна, і сповнена оптимізму не зважаючи на трагічність епохи, змальовану у ній. Вірші: «Арфами, арфами…», «О панно Інно, панно Інно», «Золотий гомін», «Одчиняйте двері», «На майдані коло церкви», "Пам'яті тридцяти" (присвячений бою під Крутами),  та інші.
Бібліотека імені Марка Вовчка долучилася до свята. В приміщенні бібліотеки була презентована виставка персоналія "Син української землі, співець краси і слави", де  були представлені твори українського класика.

1 коментар: