Народжені у грудні

Шановні користувачі! Бібліотека імені Марка Вовчка підготувала віртуальну літературну мозаїку "Народжені у грудні". На книжковій виставці представлена різноманітна як  художня, так і  галузева  література письменників, митців народжених у грудні.
Остін, Дж. Гордість та упередження : роман / Джейн Остін ; пер. з англ. Ганни Лелів. - Київ : Знання, [2018]. - 336 с. : портр
“Гордість та упередження” — найвідоміший роман популярної британської письменниці Джейн Остін, яка народилася 16 грудня 1775 року. 21-літня Джейн Остін змогла так майстерно викласти у романі сподівання й розча­рування, турботи й почуття закоханих Елізабет і містера Дарсі, що її книгу і сьогодні із захопленням читають мільйони читачів різних поколінь­. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портре­тами героїв.
Міцкевич, А. Пан Тадеуш, або Останній наїзд на Литві : шляхетська історія 1811-1912 років у 12 книгах, писана віршами / Адам Міцкевич ; пер. з пол. М. Рильського ; [передм. й прим. Р. Радишевського] ; Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка Національної академії наук України. - Харків : Фоліо, 2015. - 352 с. : іл., портр.
Читачеві пропонується поема "Пан Тадеуш, або Останній наїзд на Литві" Адама Міцкевича, геніального польського поета ХІХ століття.
Твір, що спершу був задуманий як сільська ідилія з життя "останніх екземплярів" старожитньої Литовської (власне Білоруської) шляхти початку ХІХ століття, поступово розширюється до рівня національної епопеї про трагіко-героїчну долю польського народу.
Любка, А. У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани / Андрій Любка. - Чернівці : Меридіан Черновіц, 2019. - 384 с.
Андрі́й Лю́бка — український романіст, поет, перекладач та есеїст, народився 3 грудня 1987 року.
За жанром це нон-фікшн, приватний щоденник численних подорожей до популярних місць, столиць, але також до загублених у часі й просторі провінцій та невизнаних республік. Як ідеться в анотації, «нова книжка Андрія Любки – це розповідь про землі й народи між Одесою та Трієстом, про краї, де починаються й не закінчуються Балкани.
Кіплінг, Р. Кім : [роман] / Ред'ярд Кіплінг ; [пер. з англ. Ю. Джугастрянської за ред В. Чернишенка ; прим. Ш. Кескара ; передм. М. Назаренка ; іл. Дж.Л. Кіплінга]. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, [2019]. - 256 с., 8 с. іл.
Роман Ред’ярда Кіплінґа "Кім" вважається вершиною його творчого доробку. Загадкова і незбагненна Індія, яка постає на сторінках роману вибуховою сумішшю культур, народів та віросповідань, захоплює читача своєю красою і потворністю, а головний герой — хлопчак Кім — проводить читача у найпотаємніші її закамарки. З’явившись на межі 19 та 20 століть, "Кім" започаткував цілий жанр "шпигунського роману". Відтак читач, разом із Кімом, може сам стати учасником потаємної і непримиренної боротьби британських та російських спецслужб за вплив у Азії — частини Великої Гри.
Авраменко, О. Білокур:[монографічне дослідження]/Олеся Авраменко ; [Національний музей українського народного декоративного мистецтва]. - [Київ] : [ФОП Г.С. Горобець], [2020]. - 168 с. : іл., портр.
7 грудня 1900 року народилася Білоку́р Катери́на Васи́лівна — українська художниця жанру наївного мистецтва, майстриня народного декоративного живопису. Входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ» — Пабло Пікассо.
Матіос, М. Кулінарні фіглі : [проза] / Марія Матіос ; худож. С. Іванов. - Львів : ПІРАМІДА, 2011. - 206 с. : іл.
Марія Матіос — українська письменниця, публіцистка, народилася 19 грудня 1959 року. 
Кулінарні фіглі» – це оновлене видання «Фуршету від Марії Матіос». Це здоровий гумор і міні-енциклопедія сімейного життя самодостатньої жінки, яка знає, що сміх і смачна кухня уміють підтримати здоровий дух у тілі людини так само, як нехитрі знання неписаних законів і народних звичаїв, свого і чужого минулого.

Немає коментарів:

Дописати коментар