Козаче, воїне величний, прославлений ти у віках


До Дня українського козацтва  і до Дня захисників і захисниць України презентуємо книжкову виставку-огляд:

Тижневий журнал по-українськи "Країна" №22(625) 16 червня 2022 Київ, Україна, 03067. Видавнича компанія "Нова Інформація" 2022. 50 с. : іл.


Вільчинський, О. К. (Олександр Казимирович) У степу під Авдіївкою / Олександр Вільчинський. Харків : Фоліо, 2018. 189 с. : портр.

«Виявляється, навіть у п’ятдесят три багато чого можна відчути вперше, особливо, якщо ти вперше в житті потрапив на війну, до того ж добровільно…» Це про одного з головних героїв цієї книжки, бійця з позивним Луїс, у цивільному житті він був Роман Данилюк, працівник обласного архіву, який пішов захищати батьківщину, незважаючи на вік та слабке серце… Він та його побратими опинилися неподалік тієї самої легендарної «авдіївської промки». Вони тут, у степу, – штурмова рота та окрема тактична група. Тут у них перевалочний пункт, склад та лазарет в одному. І тут у них життя – із братерством, довгими філософськими бесідами, симпатіями і надіями.


Руденко, Ю. Д. (Юрій Дмитрович) Козацько-лицарський гарт української молоді / Юрій Руденко. Київ : Фенікс, 2017. 400 с.

Книжка присвячена дослідженню проблем козацько-лицарського загартування молоді України, починаючи з епохи Відродження (Козацької доби) ХVI–ХVІІІ ст. до нашого часу. Виявляються шляхи, методи, засоби виховання в зростаючих поколінь мужності, звитяги, сили волі та сили духу, високої моралі, глибокого розуму, духовності на традиціях козацької педагогіки. Розкриваються недостатньо досліджені, заборонені чужими авторитарними режимами і занедбані високоефективні традиції формування національної свідомості, українського патріотизму, здатності захищати рідний народ від агресії чужинців. Обгрунтовуються шляхи, форми і методи сучасного козацько-лицарського виховання дітей і молоді, формування в них готовності та умінь спростовувати псевдо ідеї і лжецінності, із зброєю в руках боронити незалежну Україну від ворогів.


Рутківський, В. (Володимир) Джури козака Швайки : історична трилогія для дітей. Кн. 1 / Володимир Рутківський ; худож. Максим Паленко. Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. 432 с. : іл.

Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання читачі знайдуть відповідь у гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського. Його дивовижні герої — Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невломий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі — з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною — майже нікого… Ця книга стане чудовим подарунком для хлопчиків та дівчаток різного віку.


Савченко, В. А. (Віктор Анатолійович) Павло Скоропадський - останній гетьман України / В.А. Савченко. Харків : Фоліо, 2008. 380 с.

Нова книжка відомого історика В. Савченка присвячена Павлу Скоропадському, останньому гетьману України, діяльність якого пов'язана з бурхливими подіями епохи Громадянської війни. Кавалергард і генерал, найбагатший поміщик, плоть від плоті вищого світу Петербурга, що успішно робив кар'єру й особисто знав імператора, він волею долі стає диктатором України. Оцінювати гетьмана Скоропадського можна і як "лиходія", і як "праведника", але саме своєю неоднозначністю він і цікавий. Лев Троцький називав його українським Бонапартом, генерал Денікін – другим Мазепою. Ким же він був насправді? Відповідь на це запитання допоможе знайти книжка, при написанні якої автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.



Книга про визначного козацького діяча Івана Мазепу. Ще за гетьманового життя російський цар розв’язав проти нього інформаційну війну, і ось уже четверте століття Москва його проклинає, а українці - славлять. Ця книжка - спроба ще раз поглянути, що ми знаємо про Мазепу, його чималу роль в історії Європи, непрості рішення та яскраве життя.

 

Бажаємо всім спокійних днів та мирного неба, Слава ЗСУ!💙💛

Немає коментарів:

Дописати коментар