Цей день в Криму

26 лютого в Україні відзначають День кримського спротиву російській окупації — пам’ятна дата на річницю проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України. Відзначається відповідно до Постанови Верховної Ради України № 3807 від 2 лютого 2016 р. Цього дня 2014 року у Сімферополі відбувся мітинг кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. 26 лютого 2020 року Президент Володимир Зеленський заявив про підписання указу про встановлення 26 лютого в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, як щорічної пам'ятної дати.
Шановні користувачі!
Бібліотека імені Марка Вовчка підготувала історичну довідку  "Цей день в Криму".  Ви можете ознайомитися з документами, що є у фонді бібліотеки.
Березовець, Т. (Тарас) Анексія. Острів Крим : хроніки "гібридної війни" : [головне дослідження захоплення півострова] / Тарас Березовець. - Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2016. - 391 с. : іл., портр.
У книзі аналізуються механізми та технології так званої гібридної війни, розв`язаної військами російської федерації на території АР Крим. Окремо досліджується розвідувальна та інформаційно-пропагандистська операція російських спецслужб, яка дозволила підготувати анексію Криму, починаючи з 1991 року. У хронологічному порядку ця книга охоплює період із 18 лютого по 18 березня 2014 року, коли Крим і Севастополь було офіційно анексовано.
Мусаєва, С. (Севгіль) Мустафа Джемілєв. Незламний / Севгіль Мусаєва, Алім Алієв. - Харків : Vivat, 2017. - 253 с. : іл., портр. 
В книзі подається портрет сучасного національного лідера кримських татар, готового вийти за межі власного комфорту, щоб на повний голос говорити про права свого народу. Мустафа Джемілієв є символом єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю. Але анексія Криму 2014 розпочала новий виток випробувань.

Немає коментарів:

Дописати коментар