Лихо Чорнобиля очима письменників

                    Монолог про те, що можна поговорити і з живим, і з мертвим
"....Ми не сильно боялися тої радіяції... Коли б ми її не бачили, не знали, може й боялись би, а як подивилися, то вже не так страшно. Міліція з солдатами трафарети поставила. В кого коло хати, де на вулиці – понаписували: сімдесят кюрі, шістдесят кюрі... Вік жили на своїй бараболі, на бульбочці, а тут сказали – не можна! Кому біда, кому сміх... На вгороді пораться раяли в марльових пов‘язках і резинових рукавичках... А тоді ще один важний учений приїхав і виступив у клубі, що дрова треба мить... Чудасія! Одсохни мої вуха! Наказали перепрать підодіяльники, простирадла, занавіски... Дак вони ж у хаті! В шафах, у скринях. А яка в хаті радіяція? За шклом? За дверми? Чудасія!"
Світлана Аліксієвич
"Чорнобиль хроніка майбутнього"


26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю і душі мільйонів громадян. Аварія на ЧАЕС — найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі. У 2003 році Генеральною Асамблеєю ООН 26 квітня проголошено Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.
Бібліотека імені Марка Вовчка підготувала віртуальну виставку-акцент "Лихо Чорнобиля очима письменників", де представлені книги і документи з фонду бібліотеки.
Плохій, С.
Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи / Сергій Плохій ; [пер. з англ. В. Махоніна, Є. Тарнавського]. - Харків : Фоліо, 2019. - 397 с., 8 с. фотоіл.
Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.
Камиш, М.
Прогулянка в зону (Оформляндія) / Маркіян Камиш. - Київ : Нора-Друк, 2016. - 124 с
«Оформляндія або прогулянка в Зону» — дебютний роман українського письменника Маркіяна Камиша про нелегальний чорнобильський туризм.
Чорнобиль: час подолання : [фотоальбом] = Chornobyl: Time of Overcoming /
 [авт. колектив: П.Г. Покутний та ін.]. - Київ : Чорнобильінтерінформ, 2001. - 192 с. : іл.
У фотоальбомі представлено хроніку подолання наслідків цієї найбільшої в історії людства техногенної катастрофи.
Алексієвич, С. О.
Чорнобильська молитва : хроніка майбутнього : [роман] / Світлана Алексієвич ; пер. з рос. і післям. О. Забужко. - Київ : КОМОРА, 2016. - 285 с.
Книга «Чорнобильська молитва» — це розповіді очевидців цієї катастрофи: жителів Прип’яті, ліквідаторів, так званих самоселів — тих, хто з часом повернувся до своїх домівок незважаючи на заборони і радіацію, бо там залишилося все їхнє життя. У цій книжці ви не знайдете розповідей про причини цієї жахливої події або про план евакуації та ліквідації наслідків катастрофи. В ній є тільки особисті трагічні історії — про кохання, про хвороби, про боротьбу... І ці історії, немов голоси в хорі, зливаються в одну молитву. У Чорнобильську молитву...

Немає коментарів:

Дописати коментар