Співробітництво Україна -НАТО


4 квітня – День створення НАТО
North Atlantic Treaty Organization, NATO або НАТО – Організація Північноатлантичного договору, Північноатлантичний альянс, був заснований 4 квітня 1949 року в США з метою захисту миру і стабільності.
Підписання Північноатлантичної угоди та створення Альянсу безпосередньо пов’язані з подіями, які відбувалися у світі після Другої світової війни. Загроза післявоєнного реваншизму в Німеччині, а згодом і агресивна політика СРСР спонукали європейські країни та США шукати нову архітектуру європейської безпеки. Зведення “залізної завіси”, переворот у Чехословаччині в лютому 1948 року, блокада Радянським Союзом навесні того ж року окупаційних зон Берліна вимагали адекватної реакції.
Головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи та безпеки країн-членів з використанням політичних і військових засобів. НАТО дотримується спільних для Альянсу цінностей демократії, індивідуальної свободи, верховенства права та мирного розв’язання суперечок та підтримує ці цінності в усьому Євроатлантичному регіоні. Альянс стоїть на захисті своїх країн-членів від загрози агресії. Головним військово-політичним принципом організації є система колективної безпеки, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на напад ззовні.
Відносини України з НАТО почали розвиватися невдовзі після здобуття нею незалежності у 1991 році. Вже у січні 1992 року представник України вперше взяв участь у Робочій групі високого рівня Ради північноатлантичного співробітництва. Але доленосними взаємовідносини України з НАТО стали в останні роки, саме тоді, коли триває агресія Росії проти України. Наша держава остаточно визначилась і тримає курс на ЄС та НАТО.

Немає коментарів:

Дописати коментар