День Хрещення Київської Русі: початок історичного шляху народу

День хрещення Київської Русі - України, день пам’яті святого князя Володимира Великого та мучеників Кирила і Юдити, а також вперше - День Української державності.
Державним свято це стало за указом №668/2008 Віктора Ющенка в липні 2008 року. І хоча точний день, навіть рік встановити неможливо, прийнято вважати, що хрещення відбулося в 988 році.
Існує багато версій щодо часу і місця хрещення князя. Літопис говорить про 988 рік. А ось щодо місця, то найбільша суперечка існує чи в Херсонесі, чи в Києві. Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Якщо хрещення киян відбулося більш-менш без насильства, то в інших удільних князівствах, як згадує літопис, княжі воєводи хрестили мечем і вогнем.
Саме на вшанування видатного державотворця Київського князя Володимира Великого у День Хрещення Київської Русі–України – 28 липня – встановлено День Української Державності.

Його встановлено указом президента Володимира Зеленського, підписаним під час урочистостей до 30 річниці Незалежності України. 

Це свято звертає увагу на те, що Українській державності 
не 30, а понад тисяча років.

Немає коментарів:

Дописати коментар