Народжені у вересні

До вашої уваги друга частина нашої виставки "Народжені у вересні" з представниками української літератури.
💙💛


Безручко, О. В. (Олександр Вікторович) Невідомий Довженко / Олександр Вікторович Безручко ; Національна академія наук України ; Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського ; Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенко-Карого. Київ : Фенікс, 2008. 310 с. : іл., портр.

Історія, сьогодення та перспективи створення і функціонування "умовного архіву Олександра Довженко" ; Перша зустріч О. Довженка зі студентами КДІКу ; Перша лекція О.П. Довженка у спогадах Т. Левчука, Г. Григор’єва і Т. Мороз-Стрілець ; Документи ЦДАВО та ЦДАМЛМ України: реконструкція початку педагогічної діяльності О.П. Довженка у КДІКу ; Голодомор. Загроза арешту. Залишення України ; Невідома лекція О.П. Довженка 18 грудня 1932 року ; О. Довженко і Л. Кулєшов: київські і московські учні ; Пошуки дванадцятого режисера-лаборанта О. Довженка


Грушевський, М. С. (Михайло Сергійович) Твори : у 50 т. Т. 10, кн. 1. Серія "Історичні студії та розвідки" (1924-1930) / М.С. Грушевський ; [упоряд., авт. передм., комент. О. Юркова]. Львів : Світ, 2015. 576 с. : портр.

Перша книга десятого тому 50-томного зібрання творів М. Грушевського продовжує серію «Історичні студії та розвідки». У книзі вміщені 28 статей з історії України, української історіографії, соціології та етнології, що були написані визначним українським істориком у 1024-1930 рр. в радянській Україні та опубліковані у виданнях Всеукраїнської академії наук та за кордоном. Статті, надруковані М. Грушевським вперше іноземними мовами, подаються у книзі у перекладі на українську та мовою оригіналу.



У збірці представлені наступні твори: Я народився на землі ; Сонети ; Скіфські балади (1997) ; Таємниця твого обличчя ; Без помсти і крові ; Покаянні псалми (1993) ; Все, що потрібно для розп’яття ; Наперсток (1998-2001) ; Пам’ять ; Поеми ; Пісні.


Коцюбинський, М. М. (Михайло Михайлович), 1864-1913. Коні не винні : повість, оповідання / Михайло Коцюбинський. Харків : Фоліо, 2006. 317 с.

До видання увійшли кращі твори талановитого українського письменника, блискучого новеліста, послідовника І. Франка, майстра слова Михайла Коцюбинського (1864-1913) - «Fata morgana», «Тіні забутих предків», «Коні не винні», «Intermezzo», «Сміх» та інші, які належать до найвищих досягнень української класичної прози.



До збірки увійшли твори: Бурлака ; Наймичка ; Мартин Боруля ; Розумний і дурень ; Сто тисяч ; Хазяїн ; Житейське море ; Сава Чалий ; Чумаки ; Безталанна.


Скляренко, С. (Семен) Святослав : роман / С.Д. Скляренко. Харків : Фоліо, 2007. 670 с.   ( Історія України в романах)

Роман «Святослав» розповідає про життя великого князя, політичного діяча і воєначальника, що княжів наприкінці Х сторіччя в Києві. Образ Святослава формується на очах у читача, князя показано від юнацьких років до його трагічної загибелі, показано живою людиною зі своїми сумнівами, надіями, болем та любов’ю до ключниці Малуші, яка прийшла в князеві палати як рабиня та й залишилась на все життя рабинею. Автор, твір якого побудований на скупих літописних відомостях, різнобічно і захоплююче зображує події давноминулої епохи, даючи читачеві відчуття тих часів.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар