Я свою душу пустив у душу народу

4 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.
Народився Василь Семенович Стефаник 14 травня 1871р. в с. Русові (тепер Снятинського району Івано-Франківської області) в сім’ї заможного селянина.

Творчість В. Стефаник розпочав поезіями в прозі (1896-1898 рр.). У жовтні 1897 р. на сторінках чернівецького, часопису «Праця» була надрукована новела «Виводили з села», пізніше — новели «У корчмі», «Стратився», «Синя книжечка» та «Сама саміська», які одразу зробили його широковідомим українським письменником. Ці твори ввійшли до першої збірки В. Стефаника «Синя книжечка» (1899 р.). Пізніше виходили книги новел «Камінний хрест» (1900 р.), «Дорога» (1901 р.), «Моє слово» (1905 р.), «Земля» (1926 р.). Шанувальники творчості митця називали його, за висловом Марка Черемшини, «поетом мужицької розпуки».

Новаторство Стефаника полягає у тому, що він є творцем психологічної новели. Він будує сюжети не на розвитку зовнішніх подій, а на змінах почувань та переживань. У творах письменника немає авторських роз’яснень та тлумачень, говорять, роздумують самі персонажі. Тому його твори побудовані на монологах та діалогах. Він прагнув, щоб кожне слово у його новелах звучало, як згусток людського болю, повноголосо. Його твори стилі, глибоколіричні, що порівнює їх із народною піснею.

Висловлювання відомих людей
про творчість Василя Стефаника

«Між слова Ваші там... тиснулись великі сльози, мов перли. Страшно сильно пишете Ви... Гірка, пориваюча, закривавлена поезія Ваша..., котру не можна забути... Плакала-м, тай вже» (О. Кобилянська).

«Камінний хрест» — єдиний відгук Стефаникового серця на трагічні для українського на­роду події... Але який?..» (Н. Горик).

«...Він уміє найпростішими засобами справити якнайбільше враження» (Леся Українка).

Бібліотека імені Марка Вовчка до дня народження Василя Стефаника підготувала тематичну полицю "Я свою душу пустив у душу народу", де представлені твори українського письменника.


   Моє слово : новели, оповідання, автобіографічні та критичні матеріали, витяги з листів : для середнього та старшого шкільного віку / Василь Стефаник ; упоряд., передм. і приміт. Л.С. Дем'янівської. - Київ : Веселка, 2000. - 319 с. : іл.


Стефаник Василь / Авт.-сост. Гуць М. - К. : Рад.шк. - 31 с. 


Стефаник, В. С.
Кленові листки : [новели] / Василь Стефаник ; [іл. Г.В. Якутовича]. - Київ : Дніпро, 1978. - 215 с. : іл., портр.


Стефаник, В. С.
Камінний хрест : [новели, оповідання] / Василь Стефаник ; [післям., комент. Р. В. Піхманця]. - Харків : Фоліо, 2013. - 174 с.


Процюк, С. В.
[Троянда ритуального болю] : роман про Василя Стефаника / Степан Процюк. - Київ : Академія, 2010. - 183 с. : іл., портр.

Цей психобіографічний роман є історією загадкового внутрішнього світу і харизми Василя Стефаника. Його манила й переслідувала троянда — символ життя і смерті. Ритуалом власної творчості він прагнув подолати трагізм і суперечності буття. У його житті і творчості чорне та біле, нехтуючи безпекою, часто опинялися поруч. «Троянда ритуального болю» Степана Процюка — психоаналітичні версії історії загублених кохань, письменницьких страждань, палітра символів, дослідження творчого мовчання як втечі від перевтоми.


Немає коментарів:

Дописати коментар