Чарівна краса вишиванки

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками.
Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. 
  • Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е.
  •  Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. 
  • У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.
День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Воно відзначається в третій четвер травня.
Цьогоріч – Ювілейний, уже 15-й, День вишиванки припадає на 20 травня.
Працівники бібліотеки імені Марка Вовчка Шикова Оксана і Александрова Наталя, Гавронська Анастасія долучаються до святкування Дня вишиванки. Цього дня були проведені  інформаційні хвилини, на яких розповідали  відвідувачам бібліотеки  про дату заснування та традиції свята, цікаві факти про український етнічний одяг.

Немає коментарів:

Дописати коментар