Захоплення козаччиною і любов до України


💙💛
Андрій Чайковський увійшов в українську літературу наприкінці XIX століття. Його оповідання й повісті були високо оцінені Іваном Франком, Михайлом Коцюбинським, Осипом Маковеєм.
Наші уявлення про західноукраїнський літератур­ний процес кінця XIX – початку XX століття, будуть неповними без осмислення його творчості. Зараз до шкільної програми входять його твір "За сестрою".


Чайковський, А. Я. (Андрій Якович) \ Сагайдачний : історичний роман : у 3 кн. / Андрій Чайковський ; [упоряд., авт. післям. та прим. В.В. Яременко]. - Київ : Дніпро, 1989. - 585 с.

До книги українського письменника Андрія Чайковського ввійшов історичний роман у трьох книгах "Побратими", "До слави" (ч. 1, 2) та нариси "Петро Конашевич-Сагайдачний" і "Запоріжжя" , в яких на документальній основі зображено події кінця 16 початку 17 століття, коли гетьманом українського запорізького козацтва був Сагайдачний.



Чайковський, А. Я. (Андрій Якович) \ На уходах ; За сестрою : історико-пригодницькі повісті : для серед. шк. віку / Андрій Чайковський ; [упоряд., прередмова та словник малозрозумілих слів, імен та назв О.М. Нахлік] ; худож. Борис Михайлов. -  Київ : Веселка, 2008. - 246 с. : іл.

Дві повісті Андрія Чайковського відтворюють героїчне минуле українського народу, боротьбу козацтва з татаро-турецькою експансією. Орієнтуючись на юного читача, письменник вибудував захопливі пригодницькі сюжети  і разом з тим правдиво показав козацькі звичаї, побут, військову тактику, створив переконливі образи відважних і мужніх підлітків, козаків і селян, які задля шляхетної мети - захисту рідної землі від татарських набігів та визволення краян з татарського полону й турецької неволі - долають численні перешкоди й небезпеки.

💙💛

Немає коментарів:

Дописати коментар