Києве мій ...

До Дня Києва пропонуємо ознайомитись з тематичним стелажем і надихнутись віршами про наш незламний Київ.💙💛



"Київський вальс"

Ночі солов’їнії, ночі весняні, Доли подніпровські наснились мені. Знову цвітуть каштани, Хвиля дніпровська б’є. Молодість мила, – ти щастя моє. Далі неозорії, київські сади,– Друже незабутній, ти прийдеш сюди. Знову цвітуть каштани, Хвиля дніпровська б’є. Молодість мила, – ти щастя моє. Стежки і доріженьки ген лягли у даль. В парі ми любилися, серденьку жаль. Знову цвітуть каштани, Хвиля дніпровська б’є. Молодість мила, – ти щастя моє. Нам би ще зустрітися в солов’їну ніч. Теплі зорі київські сяяли б довіч. Знову цвітуть каштани, Хвиля дніпровська б’є. Молодість мила, – ти щастя моє.

Андрій Малишко



Як тебе не любити... : коротка проза про сучасний Київ та киян 2019 / [передм. Т. Белімова] ; Департамент суспільних комунікацій. - Київ : Саміт-книга, 2019. - 168 с.

Київ завжди був духовним осередком України, місцем найбільшої сили її народу. Саме через таку особливу роль Київ поставав у мистецтві у яскравих, неординарних образах. Нові історії захоплять читача не лише мальовничими образами сучасного міста, а й створять ілюзію туристичної прогулянки столицею.



Кудрявцев, Л. О. Наш стародавній Київ : нариси / Лев Кудрявцев. - Київ : Фенікс, 2016. - 400 с. : фотоіл. 

У книзі викладені дані про найбільш значущі, цікаві в історичному та архітектурному відношенні вулиці та площі. Крім головних магістралей, розповідається й про такі маловідомі вулиці, як Предславинська, Тургенівська, Гоголівська. Крім того, тут зібрано фотографії кінця ХІХ – початку ХХ ст. Мова йде про 21 вулицю та 6 площ. Ці розповіді доповнюють образ нашого красеня-міста, розташованого на берегах древнього Дніпра .


Щоб жити. Розуміючи Київ : благодійна книга спогадів / [Л.І. Потіщук та ін.]. - Київ : Самміт-Книга, [2015]. - 192 с. : іл., портр.

 Авторський колектив видання складається з двадцяти двох найстаріших киян, більшість з яких залишилися самотніми на схилі віку. Їхні розповіді, історії, унікальні спогади стали своєрідним літописом Києва минулого століття.  Кожен розділ книги — це окремий фрагмент історії, який розкриє перед читачем розвиток міста, зміну епох, поглядів киян…


Хінкулов, Л. Ф. (Леонід Федорович) Письменник жив у Києві : літературно-критичні розповіді / Леонід Хінкулов.- Київ : Дніпро, 1982. - 350 с. : іл.

У книзі представлені видатні письменники, діячі української та зарубіжних культур, які проживали та творили у Києві, та передали образ міста до своїх творів.


 


Рядками цими, освідчуюсь тобі у коханні, о, місто міфів і пластикових балконів, маківок Софії, церковних дзвонів, літніх прогулянок до світання. місто, з‘єднане з строкатих клаптиків із сьогодення й минувшини, хаосу та прихованого порядку, легальної парковки на газоні за десятку, журбою за величчю тисячорічної давнини. місто тотальної свободи, не підкріпленої відповідальністю, кави, найсмачнішої в світі, ресторанів і барів, парків та квітів, пострадяньского патерналізму та якоїсь незграбної крайності. Місто сили, затишку, незбагненної естетики, чудернацьких мрій. тут сняться мені кольори вісни, і дванадцятий раз від весни до весни «як тебе не любити, Києве мій». 

Maxim Kobzar

Немає коментарів:

Дописати коментар