Спочатку було слово...

24 травня в Україні та інших у слов'янських країнах відзначають День слов'янської писемності і культури, встановлений на честь творців слов'янської писемності святих Кирила і Мефодія - покровителів Європи. 

Слов'янська писемність була створена в IX столітті, приблизно у 862-863 роках. Кирило за допомогою старшого брата Мефодія створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Слов’янська абетка складалась з 38 букв, на неї Кирило витратив «три місяці і все життя, бо просвіщати народ без письмен його мови однакове, що намагатися писати на воді!»

Саме тому однією з книг, які ми вам пропонуємо для ознайомлення є "Огляд історії християнства", щоб ви отримали знання з культурної та духовної спадщини нашої історії. 



Чумарна, М. І. (Марія Іванівна) Я є Україна. Світоглядний всесвіт українців / Марія Чумарна.- Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, [2021]. - 304 с. : іл.

Книга вводить читача у світоглядний всесвіт давньої України, знайомить із звичаєвою та матеріальною культурою нашого народу. Автор розглядає скарби народної культури не як архаїчний спадок, а як генетичне джерело духовної пам’яті і сили для наступних поколінь. Україна - не зовні, вона - в кожному з нас.
 



Санніков, С. В. (Сергій Вікторович)  Огляд історії християнства : навчальний посібник / С.В. Санніков. Київ : Світ знань, 2007. - 720 с. : іл.

У посібнику надається загальний огляд християнства та його історії в контексті світової історії, культури та зв`язку із соціальним розвитком. Розглядається історія богослів`я, місії, загально церковних подій через специфіку різних конфесій, надаються біографічні нариси відомих діячів християнства. Належне місце посідає історія християнства в Україні.


Лакизюк, В. (Віктор) Коли ріки були богами / Віктор Лакизюк. - Київ : ТОВ "ОСНОВА-ПРИНТ ПЛЮС", 2021. - 648 с.

Книга розкриває тему походження української мови та етноса в цілому, указує нові напрями дослідження коренів українців як нації.



РІДНА МОВА 
Розвивайся, звеселяйся, моя рідна мово, У барвінки зодягайся, моє щире слово. Колосися житом в полі, піснею в оселі, Щоб зростали наші діти мудрі і веселі. Щоб на все життя з тобою ми запам'ятали, Як з колиски дорогої мовоньку кохали. 

Л. Забашта

Немає коментарів:

Дописати коментар